PRIRODNE MINERALNE I IZVORSKE VODE – DAR PRIRODE

Jedinstveni kvalitet prirodnih mineralnih i izvorskih voda prepoznat je širom sveta. Prirodne mineralne i izvorske vode su važan deo kulturne baštine civilizacije i u njima se uživa stotinama godina. Do danas su prirodne mineralne i izvorske vode jedan od najzdravijih načina za održavanje hidratacije.
Svaka prirodna mineralna voda ili izvorska voda ima svoj prepoznatljiv ukus, jedinstven skup svojstava i specifičan mineralni sastav.
Potrošači mogu da biraju svoju vodu po ukusu u zavisnosti od sadržaja minerala i preferencije za gaziranu ili negaziranu vodu.

BEZBEDNOST I KVALITET – NAŠ NAJVEĆI PRIORITET

Efikasan i strog zakonski okvir obezbeđuje da vode iz prirodnog izvora dođu do potrošača u svom prvobitnom stanju. Zakonodavstvo razlikuje kategorije voda: prirodna mineralna voda, izvorska voda i vodu za piće. Zakonodavstvo postavlja posebna pravila za prirodne mineralne i izvorske vode, koja ih jasno razlikuju od vode za piće, poznatije kao voda iz česme.
Proizvodnja mora biti u skladu sa propisima o bezbednosti hrane i ovi procesi su vođeni dobrom praksom i smernicama u industriji. Voda se rigorozno prati na izvorištu i u svim fazama proizvodnje, što prirodne mineralne i izvorske vode čini jednim od najčešće proveravanih proizvoda i najbezbednijih proizvoda za konzumiranje.

Šta je prirodna mineralna voda?

Svaka marka prirodne mineralne i izvorske vode ima svoj prepoznatljiv ukus, jedinstven skup svojstava i specifičan mineralni sastav koji proizilazi iz geoloških uslova prisutnih na području gde se voda zahvata. Mineralni sastav vode određuje njenu prirodnu aromu ili ukus.
Jedna od karakteristika prirodnih mineralnih voda je njihova izvorna čistoća. Ove vode potiču iz zaštićenih podzemnih izvora i moraju biti bezbedne za piće na izvoru, u svom prirodnom stanju, bez dezinfekcije ili hemijske obrade. Prirodna mineralna voda može doći samo iz određenih izvora podzemne vode, kao što su prirodni izlazi ili bušotine.
Prepoznatljiv ukus
Ne postoje dve iste vrste prirodne mineralne vode. Svaka prirodna mineralna voda ima veoma specifičan ukus. Ukus zavisi od specifičnog mineralnog sastava vode koji je povezan sa geološkim sastavom i prirodnim okruženjem odakle se voda crpi.
Specifičan mineralni sastav
Prirodna mineralna voda ima karakterističan mineralni sastav, koji uvek ostaje stabilan. Sastav zavisi od geografske lokacije odakle se voda crpi i specifičan je za svaki brend (u rasponu od veoma niskog sadržaja minerala <50 mg/l, do veoma visokog >1500 mg/l).
Karakteristični sastojci, predstavljeni glavnim mineralima (kao što su kalcijum, magnezijum, hlorid, natrijum, sulfat), daju prirodnoj mineralnoj vodi njenu prirodnu ravnotežu i ukus. Ovi sastojci moraju ostati nepromenjeni od mesta porekla na samom izvoru do krajnjeg potrošača i moraju biti navedeni na etiketi. Na etiketi mora biti navedeno i mesto porekla i naziv izvora.
Flaširano na izvoru
Prirodna mineralna voda mora se flaširati direktno na izvoru. Ovo se radi preko direktnih, najsavremenijih cevovodnih veza od izvora do punionice. Zabranjen je transport prirodne mineralne vode u cisternama. Boce su dizajnirane da zaštite kvalitet vode.
Visok kvalitet
Moraju ispunjavati najviše standarde kvaliteta i strogo su regulisane EU i nacionalnim zakonodavstvom kako bi se osiguralo da prirodne mineralne vode imaju dokazano prirodno poreklo, da ispunjavaju najviše standarde kvaliteta i da su zaštićene od bilo kakvog zagađenja.
Prirodne mineralne vode mogu da pružaju određene zdravstvene beneficije, u zavisnosti od njihovog sastava.
Mirna ili sa mehurićima
Prirodna mineralna voda može biti gazirana ili negazirana. Gazirana voda, sadrži ugljen-dioksid. Ovaj gas može biti prirodno prisutan ili se može dodati.

Šta je izvorska voda?

Izvorska voda, kao i prirodna mineralna voda, potiče iz imenovanog i priznatog podzemnog izvora. Mora biti mikrobiološki bezbedan i zdrav za piće i mora se flaširati direktno na izvoru bez dezinfekcije ili bilo kakvog hemijskog tretmana.
Glavne razlike između izvorske vode i prirodne mineralne vode su u tome što za izvorsku vodu nije uslov stabilan mineralni balans (iako je to često slučaj) i mineralni sastav ne mora biti naveden na etiketi (mada se mnogi proizvođači ipak odlučuju da to učine ). Što se tiče hemijskih parametara, izvorska voda mora da ispunjava standarde konvencionalne vode za piće (kao za vodu iz česme).


Naši članovi